Изображение Троицы.

Все, что связано с иконографией и православной церковной жизнью, но не подходит к другим разделам форума - сюда.
Ответить
Елена
Сообщения: 2
Зарегистрирован: 09 фев 2013, 19:27

Изображение Троицы.

Сообщение Елена »

Очень часто Троица в православных храмах изображается следующим образом. Отец, положивший левую руку на шар, Сын, держащий крест и книгу и Голубь. У меня вопрос, что обычно написано на страницах этой открытой книги?
Вложения
TroicaWEB.jpg
TroicaWEB.jpg (75.13 КБ) 4009 просмотров
tol
Администратор
Сообщения: 395
Зарегистрирован: 25 май 2011, 11:57

Re: Изображение Троицы.

Сообщение tol »

У Господа в книге на разных иконах раскрыты разные страницы Евангелия. Насколько я помню, Кураев даже упоминал, что в разные века иконописцы имели свои предпочтительные страницы, но исследований на эту тему нет. Иногда пишут фрагмент Евангелия в тему события или праздника (если икона пишется по случаю чего-то). На Вашем изображении написано Евангелие от Матфея:

"Вся мне предана суть Отцем моим: и никтоже знает Сына, токмо Отец: ни Отца кто знает, токмо Сын, и емуже аще волит Сын открыти." Далее идет текст, который не уместился здесь , но тоже часто пишется на иконах в Евангелии: "Приидите ко мне вси труждающиися и обремененнии, и аз упокою вы: возмите иго мое на себе и научитеся от мене, яко кроток есмь и смирен сердцем: и обрящете покой душам вашым: иго бо мое благо, и бремя мое легко есть."

На других иконах могут быть другие тексты:

http://pravicon.com/image-19563
Надпись - Евангелие от Луки, гл.10:
16 Слушаяй вас, Мене слушает: и отметаяйся вас, Мене отметается: отметаяйся же Мене, отметается Пославшаго Мя.
17 Возвратишася же седмьдесят с радостию, глаголюще: Господи, и беси повинуются нам о имени Твоем.

http://pravicon.com/image-19272
Надпись: "отче святый, аз прославих тя на земли, и явих имя твое человеком". Является вольным сокращением Евангелия от Иоанна, гл. 14, 4-6:
«Отче, прииде час; прослави Сына Твоего, да и Сын Твой прославит Тя: якоже дал еси Ему власть всякия плоти, да всяко еже дал еси Ему, даст им живот вечный. Се же есть живот вечный: да знают Тебе, единаго истиннаго Бога, и Егоже послал еси, Иисус Христа! Аз прославих Тя на земли, дело соверших, еже дал еси Мне, да сотворю. И ныне прослави Мя Ты, Отче, у Тебе Самаго славою, юже имех у Тебе прежде мир не бысть! Явих имя Твое человеком, ихже дал еси Мне от мира».
Ответить